A les entrades classificades amb l'etiqueta d'"Imperdonables" hi trobareu diverses faltes que acostumeu a fer a les redaccions a fi que intenteu fixar-les i no repetir-les. Aquí van les primeres cinc que he seleccionat de les faltes que heu anat fent, no tots, esclar, a les redaccions.
- Els accents diacrítics:
Tot i que us vaig dir que encara durava la moratòria sobre el doble ús dels accents, m'he adonat que ja s'ha acabat. Per tant, heu de tenir present que només podem accentuar de manera diacrítica les paraules que teniu a sota al costat de les que no en duen i se'n diferencien:
- ADONAR-SE DE, no existeix donar-se compte de, és un castellanisme: ens adonem de les coses, ens adonem que has vingut o ens n'adonem.
- Dels signes de puntuació:
- La coma: Sempre posem entre comes: els aclariments, incisos o explicacions. Mai posem coma entre: el subjecte i el verb o entre el verb i el CD.
- Recordem també que gairebé tots els signes de puntuació s'escriuen enganxats a la paraula que tenen davant i separats amb un espai de la que tenen al darrere. Només fan a l'inrevés els parèntesis i equivalents.
- Com podem diferenciar em i hem: la primera paraula és un pronom, vol dir "a mi", es pronuncia amb [ə] i si el posem darrere del verb passa a me (em diu; dir-me). En canvi la segona és la primera persona del plural del present d'indicatiu del verb haver que emprem per fer el perfet d'indicatiu, es pronuncia [ε] i bé forma part d'una perífrasi verbal (hem de fer això), bé va seguida sempre d'un participi (hem tingut).
- que no va accentuat quan el pronunciem amb vocal neutra i va accentuat quan es pronuncia amb [ε]. O el que és el mateix: accentuem què quan equival a quina cosa o quan du davant una preposició, no l'accentuem en la resta de casos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada